Vor fi alegerile uninominale cu adevărat diferite?

Stiu Romanii Cine Sunt Candidatii la Uninominale? Sumar sondaj oct 2008 Cu o luna si jumatate inaintea primului scrutin uninominal din istoria alegerilor parlamentare din Romania, alegatorii nu cunosc numele reprezentatilor partidelor care se vor infrunta in colegiul lor. Peste 95% din cetateni nu pot mentiona numele candidatilor PSD, PDL, PNL si peste 99% nu stiu cine sunt candidatii celorlalte partide in colegiul lor de deputati sau senatori. Datorita acestui fapt, intentia de vot tinde sa fie similara cu cea de la alegerile locale.

O usoara crestere (de 1% – 1,5%) s-a constatat la PNL (in Bucuresti si Transilvania) si la PNG-CD (in Oltenia si Dobrogea). Indiferent de optiunea lor politica, oamenii isi apreciaza edilii locali si cred ca ei se vor implica in sustinerea candidatilor partidelor lor la Camera Deputatilor si la Senat. Cei mai multi isi doresc sa candideze oameni locali, cu experienta politica si nu oameni trimisi de partide in colegiile lor, proveniti din alte zone si nici oameni din afara politicii (din domenii artistice, sportive, etc.). Chiar daca exista o atitudine relativ optimista fata de viitor (mai mare decat cea constatata la alegerile parlamentare anterioare), oamenii doresc ca in aceasta campanie electorala politicienii sa ofere raspunsuri credibile la cateva teme importante: cum poate fi stopata cresterea preturilor, cum poate fi continuata cresterea salariilor si a pensiilor, in acelasi timp cu dezvoltarea economica si cu cresterea nivelului de trai, ce se va face concret in lupata impotriva coruptiei. Pentru prima data in masuratorile sociologice, criza economica mondiala ajunge pe agenda populatiei pe un loc important (locul 6, cu 7,5%) si este de asteptat ca acei candidati care vor aborda cu credibilitate aceasta problema sa aiba succes electoral.

Pentru rezolvarea problemelor lor, oamenii isi pun speranta in principal in 5 lideri politici: Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu, Mircea Geoana, Sorin Oprescu si Theodor Stolojan. De aceea ei sunt priviti cu mare incredere chiar si de catre simpatizantii adversarilor lor. Astfel, Traian Basescu se bucura de increderea a 57% din votantii PNL, iar Calin Popescu Tariceanu de increderea a 44% din alegatorii PDL. Mircea Geoana e credibil pentru o treime din alegatorii PDL, iar Theodor Stolojan e credibil pentru un numar similar de votanti PSD-isti. In pofida disputelor politice si ideologice, in aceasta campanie electorala orientarile politice ale candidatilor vor conta putin in structurarea intentiilor de vot. Decisive vor fi calitatea candidatilor si programele cu care ei se vor prezenta, abilitatea de a raspunde atat problemelor de interes national (reforma justitiei, a educatiei, modernizarea sistemului sanitar, politica externa, etc.), cat si problemelor de interes local (reabilitarea unor drumuri, dezvoltarea sistemului de canalizare, extinderea retelei de apa potabila, programul de locuinte pentru tineri, etc.).

Sondajul BCS a constatat o dorinta mare a alegatorilor de a se prezenta la urne, dar prezenta va fi redusa datorita inabilitatilor candidatilor de a-si face cunoscute programele si de a se face cunoscuti. In colegiile in care candidatii principalelor partide au fost nominalizati s-a observat o asezare a opiniilor electorale altfel decat erau ele la alegerile locale. De aceea este previzibil ca o reasezare a intentiilor de vot sa se produca in urmatoarele saptamani la nivelul intregii tari, dupa lansarea candidatilor in fiecare colegiu.