Cât ne mişcăm?

miscare0.JPGmasinaore0.JPG

Cât se mişcă românii? Nu îndeajuns, mai ales femeile.

Din Adevărul

Da, România postcomunistă s-a schimbat. Femeile au rămas însă un fel de melci cu casa în spate, iar bărbaţii, nişte ulii ce zboară peste tot. Biroul de Studii Sociale arăta recent că un bărbat român se află într-o zi de lucru la cam 26 de kilometri de casă.

Femeile, în schimb, au o rază de acţiune ce abia ajunge la jumătatea celei masculine: doar 13 kilometri. Pe zone geografice, cei mai mobili bărbaţi sunt cei din Dobrogea, ce se depărtează în medie cam 40 de kilometri de casă.

Femeile dobrogene sunt, în schimb, cele mai sedentare. Ele se deplasează cel mai puţin, numai 9 kilometri. Diferenţa cea mai mică între bărbaţi şi femei, în ceea ce priveşte mobilitatea, este în Banat. Bărbaţii, cu o rază de acţiune de 23 de kilometri, se află cu numai puţin înaintea femeilor, cu 19 kilometri. (Vezi http://pagini.com/blog pentru grafice).

Diferenţele dintre bărbaţi şi femei devin şi mai semnificative când ne uităm la modul în care se deplasează cele două gupuri. Aici aflăm că bărbaţii sunt net favorizaţi de faptul că au maşini la dispoziţie şi ştiu să le conducă. Probabilitatea ca un bărbat să se fi deplasat cu maşina într-o zi de lucru este cu 60% mai mare ca aceea a unei femei.

Un bărbat petrece două ore şi 20 de minute la volan, în timp ce o femeie se află la volan cu o oră mai puţin. Tabloul e completat de acest detaliu semnificativ: femeile şi bărbaţii petrec, în medie, cam acelaşi timp pe drum în timpul zilei.

Avem de-a face aici nu numai cu o simplă constatare, de genul „numai bărbaţii pot avea bărbi”. Decalajul sexelor la capitolul mobilitate auto este social, nu natural. Nu există gena automobilistului în ADN-ul românesc.

Femeile sunt însă descurajate de cultura macho românească de a cumpăra sau conduce maşina. Un maldăr întreg de prejudicii, ce se leagă şi de structura puterii în familie, pune femeile în dezavantaj. Femeile, deşi la fel de aducătoare de venit, nu sunt consultate sau încurajate să se implice în cumpărarea maşinilor.

One thought on “Cât ne mişcăm?”

  1. Domnule Matei,
    Am analizat si eu graficele Dvs. cu privire la distanta maxima la care se afla in “ziua de ieri” romanii si am constatat cu surprindere marimea acestei distante. Personal am indoieli mari ca barbatii dobrogeni ajung, in medie, intr-o zi, la peste 40 de km departare de casa.
    Dincolo de acest aspect, important dar nu singular, a nu face distinctia intre distanta parcusa pe jos si cea parcursa in masina da nastere la interpretari eronate de genul “ne miscam mult dar nu indeajuns”, confuzia intre mersul pe jos si cel cu vehicule fiind mare. Cred ca s-ar impune oarecare precizari si mai ales o verificare a datelor. Personal nu cred ca fiecare barbat se indeparteaza in medie, pe zi, la 26 de kilometri!

Comments are closed.