Profilul microbiştilor

Sondajul din 10 Septembrie ne spune că în privinţa preferinţelor românilor pentru fotbal, pe primul loc în top se situează echipa Steaua Bucureşti, care însumează 42,7% dintre respondenţi, urmată la o distanţă de campioana en-titre Dinamo cu 18% şi de Rapid, autointitulată drept cea mai frumoasă echipă a campionatului, cu 8,8%. Universitatea Craiova, poate şi ca urmare a notorietăţii Craiovei Maxima, ajunge cu un modest 4,1% pe locul 4, urmată de actualul lider al campionatului CFR Cluj cu 3,3%.

Cei mai mulţi dintre cei care ţin cu Steaua şi cu Dinamo sunt simpatizanţi ai Partidului Democrat (22,9% şi respectiv 24% din totalul respondenţilor pentru fiecare echipă). Totuşi cei mai mulţi PD-işti sunt şi rapidişti, aproximativ 35,7% din cei care ţin cu Rapid. Dacă ne gândim că şi preşedintele Băsescu este rapidist şi frecventază des meciurile din Giuleşti, situaţia pare şi mai logică. Interesant este că deşi patronul echipei giuleştene, George Copos este senator al Partidului Conservator şi a fost vicepremier al acestui partid, aproape nici un respondent care ţine cu Rapid nu este simpatizant al conservatorilor. Un procent mai mare din cei care ţin cu Steaua şi Rapid sunt liberali, comparativ cu suporterii dinamovişti (16% şi 12,2% comparativ cu 8,9% liberali dinamovişti). Dacă ne uităm la segementul de suporteri ai CFR Cluj, avem un procent de 16,2% liberali şi 13,5% UDMR-işti, aceştia fiind totuşi în minoritate faţă de PD-işti (24,3%). La Timişoara, electoratul de dreapta nu trădează nici în domeniul fotbalistic şi 25% dintre suporterii timişoreni preferă PNL faţă de numai 18% care ţin cu PSD şi 12,5% care simpatizează cu PD. PSD-ul stă mai bine la Universitatea Craiova unde 30,4% dintre suporterii olteni sunt şi PSD-işti faţă de 17,4% care ţin cu PD şi 15% cu PNL. Suporterii Unirii Urziceni sunt în mare măsură simpatizanţi ai PLD-ului lui Stolojan (28,6% ) şi ai PNŢCD (acelaşi procent). În cazul echipelor bucureştene, segmentul suporterilor acestora care susţin PSD-ul este mult sub segmentul care ţine cu PNL şi PD. De exemplu doar 10,2% dintre rapidişti sunt PSD-işti, 11,6% dintre stelişti şi 13,7% la Dinamo.

Dacă analizăm suporterii acestor echipe după ultima şcoală absolvită, vom întâlni cel mai mare procent de licenţiaţi la echipa Rapid Bucureşti (24,2% dintre suporteri, aproape un sfert dintre aceştia) urmată de Dinamo cu 19,2% şi Steaua cu numai 17,5%. Cei mai mulţi dintre suporterii Rapidului sunt din oraşe cu mai mult de 200.000 de locuitori, 30,3% dintre aceştia, surclasând Steaua şi Dinamo care au numai 21,2% şi 20,% rezidenţi ai oraşelor mai mari. Cei mai mulţi dinamovişti şi stelişti provin din comune sau sate, 48,6% şi respectiv 46,2% dintre suporterii echipelor menţionate, faţă de Rapid care are numai 37,4% din suporteri provenind din mediul rural. Din punct de vedere regional, cei mai mulţi suporteri rapidişti provin din Transilvania şi Bucureşti (26,3% şi 21,2%) pe când în cazul echipelor Steaua şi Dinamo, majoritatea suporterilor provin din Muntenia şi Transilvania (24,5% şi 19,3%/ 24,7% şi 21,2%).