Galeria valorilor romaneşti

Galaxia personalitatilor romanestiVa invit sa cititi un sondaj incitant marca BCS despre increderea in elitele romanesti (Sondaj BCS Personalitati Sept 2007 – Galeria valorilor romaneşti). Un esantion reprezentativ de 1.126 adulti ne-a servit ca baza de analiza. O echipa de 80 de operatori de interviu a mers din casa in casa si a rugat pe fiecare din acesti subiecti sa spuna care sunt primii 2 oameni pe care ii admira cel mai mult din domeniul politicii, afacerilor, societatii civile, muzicii, fotbalului, care sunt cele mai sexy 2 persoane publice si care sunt cele mai importante personalitati culturale in viata. Rezultatele obtinute sunt fascinante, iar comparatiile cu datele sondajului de anul trecut releva atat constante, cat si schimbari in structurile axiologice ale publicului. Daca primele locuri pe podiumul politic sunt adjudecate de aceiasi indivizi (Traian Basescu, Ion Iliescu, Gigi Becali) in ponderi relativ neschimbate, batalia pentru locurile secunde a produs rasturnari majore de situatii: Stolojan si Melescanu au crescut vertiginos, Mona Musca s-a prabusit dramatic, la fel ca si Mircea Geoana, iar politicieni din tanara generatie, precum Victor Ponta, Mihai Razvan Ungureanu, Ludovic Orban, Daciana Sarbu, Elena Udrea, Lavinia Sandru sau Anca Boagiu au cucerit fulgerator simpatiile publicului. Mai rapid decat in politica, in domeniul presei o noua generatie de jurnalisti s-a impus cu mare autoritate in preferintele alegatorilor.

Corelatia acestor simpatii cu datele socio-demografice si cu intentiile de vot releva profile incitante. Astfel, fanii echipei Rapid ii admira deopotriva pe Traian Basescu si Ludovic Orban, pe cand dinamovistii il prefera pe Ion Iliescu si Victor Ponta. Robert Turcescu, Teo Trandafir si Mihaela Radulescu au cucerit inimile alegatorilor PD-isti, pe cand Serban Huidu, Lucian Mandruta si Mircea Radu au sedus electoratul PNG. Iar Ovidiu Ioanitoaia trezeste multe simpatii printre votantii PNL. Cantecele Irinei Loghin, Corinei Chiriac si ale lui Benone Sinulescu fac sa vibreze in primul rand inimile PD-istilor, pe cand cele ale lui Dan Bitman, Cristi Minculescu si Nicolae Furdui Iancu emotioneaza in special pe alegatorii PNL. Iar Ion Dolanescu ramane de departe idolul PSD-istilor. Preferintele sexuale ale votantilor PD se indreapta hotarat catre Monica Columbeanu, Roxana Ionescu si Simona Patruleasa, pe cand in fantasmele erotice ale PSD-istilor o intalnim, suprinzator, pe Mona Musca. Iar junele liberale viseaza la Stefan Banica jr si Catalin Botezatu. Daca barbatii o gasesc cea mai sexy persoana publica pe Elena Udrea, femeile o prefera pe Mihaela Radulescu ca VIP sexy.

In fotbal, liberalii il admira pe Ionel Ganea, democratii pe Claudiu Niculescu, PSD-istii pe Ion Danciulescu si Danut Coman, femeile pe Cristi Chivu, iar barbatii pe Dorinel Munteanu, batranii pe Adrian Mutu, iar tinerii pe Banel Nicolita. In ciuda intensei satanizari facuta de Traian Basescu, Dinu Patriciu este admirat in primul rand de PD-isti. Adrian Porumboiu si Cristian Tantareanu au fanii cei mai numerosi printre alegatorii liberali, pe cand Dan Voiculescu si Silviu Prigoana sunt admirati in special de PSD-isti.

Citind graficele si tabelele anexate veti descoperi si alte profile interesante: Bogdan Olteanu place teribil PD-istilor; Ludovic Orban e admirat masiv de femeile din Bucuresti; unul din 5 fani ai lui Adrian Nastase e PD-ist; Adrian Cioroianu e apreciat foarte mult de PSD-isti. In galeria elitelor romanesti se regasesc si numeroase personaje exotice: Silviu Prigoana si Irinel Columbeanu sunt oameni de afaceri ce starnesc multe simpatii. Nicoleta Luciu ocupa un loc important pe podiumul preferintelor personalitatilor din societatea civila, Nicolae Guta ocupa locul 6 in preferintele artistilor din muzica; aproape 1 din 3 oameni o mentioneaza pe Elena Udrea ca cea mai sexy persoana publica din tara; Marius Tuca este un important personaj al culturii romane.

In comentariul sau, profesorul Sorin Adam Matei de la Universitatea Purdue, Indiana, SUA, compara ierarhiile obtinute cu pozitia astrelor in univers, reusind o fascinanta analiza, iar profesorul Codrin Scutaru de la Universitatea Bucuresti contureaza profilele microbistilor romani pe baza corelatii simpatiilor sportive cu cele politice.