Galaxia personalităţilor româneşti

În sistemul solar al personalităţilor politicii, economiei şi culturii româneşti descris de sondajul BCS din septembrie 2007, continuă să evolueze aceleaşi planete născute din furia muta şi zgura compromisurilor Marelui Bang (unii îi spun însă Fâs) ale falsei deschideri a anilor 60-70. În politică domină ca un adevărat soare fostul marinar şi înalt funcţionar de stat din anii 80 Traian Băsescu.

NOTA: Citatele preluate din acest text trebuie atribuite direct autorului său, profesorul Sorin Adam Matei. Studiul trebuie creditat Biroului de Cercetări Sociale, condus de profesorul Bruno Ştefan. Detalii despre Universitatea Purdue pot fi găsite la http://news.uns.purdue.edu/pridepoints.html şi despre Sorin Adam Matei la http://www.matei.org sau la http://www.pagini.com/blog.

CONTINUA: În cea culturală, zeul solar Apollo e interpretat de bătrâiorul Florin Piersic. În cea economică de sosia Mărgelatului în ale răscoacerii tomantice, Ion Ţiriac. În timp ce în politică şi afaceri românii au foarte clare opţiuni, punându-i pe lideri la mare distanţă de ceilalţi membrii ai clasamentului, cultura se află într-o stare de incertitudine. Aceste diferenţe indică faptul că politica este încă dominată de emoţii. Cel care se clasează pe primul loc, în cazul de faţă Băsescu, suge mare parte din vlaga electoratului. Pe de altă parte, rezultatele din cultură indică o fragmentare a opţiunilor româneşti, ceea ce ar putea fi un lucru bun, creind premisele unui atât de necesar pluralism. Din păcate, pluralitatea rămâne deocamdată teoretică pentru că românii par a fi blocaţi cultural la nivelul unei singure generaţii, 60-70, şi a unui set de nume care au devenit faimoase în timpul regimului ceauşist. Acest lucru poate fi explicat de faptul că monopolul informaţional al televiziunii, cinemaului şi radioului din era comunistă a funcţionat nu numai în favoarea partidului, dar şi a celor care îi intrau în graţii. Liderii culturali incontestabili, Păunescu şi Sergiu Nicolaescu s-au lipit de creierul românilor ca marca de scrisoare pentru că timp de două decade ei au fost sinonimi cu filmul şi televiziunea locală. Singura rază de lumină vine din zona mass mediei, unde câteva nume de tineri (Esca, Turcescu) îşi fac loc alături de liderii detaşaţi Ion Cristoiu sau Cristian Tudor Popescu.

Politica: De la steaua Băsescu, la centura de asteroizi Ponta
Pe detalii, şi ca să începem cu politica, Băsescu rămâne o personalitate cu un ordin de magnitudine mai mare ca toate celelalte. El păre să îi fi luat locul lui Ion Iliescu din anii 90. Băsescu a devenit punctul fix al sistemului solar politic românesc. La fel de important, însă, rămâne faptul, indicat de sondaje anterioare ale BCS, că el a fost şi este mai puţin urât la nivelul poporului ca oricare alt politician român. În cifre, Băsescu adună peste o treime din simpatiile românilor. Cu de trei ori mai puţine voturi şi aproape la egalitate, adică 10% din opţiunile românilor, se află planetele mai importante ale universului românesc: Gigi Becali Jupiter, urmat de Teodor Stolojan Saturn şi de eternul, dar din ce în ce mai îndepărtatul Ion Iliescu Uranus. Stolojan şi Becali se află în ceea ce astronomii ar numi perihelion, punctul cel mai apropiat de soare. Ei se îndreaptă către acesta cu viteză, mai ales Stolojan, care are acum parte de aproape 5 ori mai multe voturi de simpatie ca anul trecut (o creştere de la 1,2 la 4,9%). Tot faţă de anul trecut, Jupiter Becali a crescut şi el, dar cu numai un procent, de la 6 la 7%. Iliescu se duce, în schimb, către aphelion, punctul cel mai îndepărtat de soare, unde lumina e puţină şi vremea din ce în ce mai rece. El întruneşte numai 6.9% din simpatii, cu 0,4 procente mai puţin ca anul trecut. Unde sunt vremurile când refecta simpatia a 66% din români?

Aceste tendinţe arată că revoluţia referendumului (unde “revoluţie” trebuie citit cu înţelesul originar al termenului, de întoarcere la punctul de plecare), a reaşezat politca românească în favoarea PD şi a carismaticului, când nu face boacăne xenofobe, Băsescu. PLD a crescut şi el în siajul alianţei cu PD-ul. Becali, ce pare să fi învăţat să îşi asculte consilierii, a pus deja PNG pe pedestalul ocupat până curând de Partidului Conservator. Gigi Jupiter ar putea deveni în curând noul kingmaker al politicii româneşti, omul fără de care nu se vor putea face guverne în anii care vin.

Schimbările politce mai indică şi faptul că electoratul tinde să opteze pentru soluţiile cele mai evidente. Simpatia pe care românii o acordă PD şi PNG este desigur rezultatul popularităţii, sau mai bine spus populismului, liderilor celor două formaţiuni. Românii vor apoi stabilitate, chiar dacă aceasta e plătită prin compromis. Puşi să aleagă din tagma politicenilor, pe care o consideră îndreptăţit sau nu demonică, pe dracul cel mai energic, ei îi aleg pe Becali şi Băsescu. Conştienţi că aceştia au şi defecte, chiar mari, mulţi români îşi mai investesc energia şi în personaje ca Stolojan.

În liga a doua a astrelor politice româneşti o găsim pe nelipsita Mona Muscă Venus, pe premierul Terrian Tăriceanu şi pe Teodor Meleşcanu Marte. Dintre aceştia, Tăriceanu se află în uşoară creştere, de la 2 la 4% din opţiunile populare, indicând probabil o raliere a membrilor de partid în jurul liderului. Meleşcanu se află însă în creştere şi mai mare, cumulând un progres de peste aproape 1000% (de la 0,4% la 4%). Dacă va continua aşa, s-ar putea ca marţienii să îi izgonească pe terriceni de pe planeta lor natală. Cu alte cuvinte, va fi Meleşcanu viitorul lider al partidului liberal? Chestiunea e deocamdată nebuloasă.

În centura stelelor cu coadă, mai mult gaz decât rocă, se mai învârteşte meteoricul Victor Ponta, cu o creştere de simpatie incincită, dar în termeni absoluţi modestă (de la 0,4% la 2%). Este micul extraterestru ultima şansa a partidului social-democrat? Mircea Geoană pare să joace rolul cometei Halley. El iese rapid din sistemul solar, cu o pierdere de simpatie de 370% (de la 8.5% la 2.3%). Dacă continuă aşa, reîntoarcerea sa ar putea avea loc, ca şi în cazul omonimului său astral, peste 70 de ani. Asteroidul Năstase, ori ce a mai rămas din el după ciocnirea cu planeta Tamara, se întoarce învăluit în aburi către zonele mai calde ale sistemului solar. Dar, cu numai 2.6% din simpatiile românilor, el pare mai degrabă un satelit al planetei Iliescu Uranus. Să zicem Oberon. Sau, dacă nu îi place acest nume onctuos, poate să joace şi rolul graţioasei Titania.

O cultură meteorică
Lumea culturală, deşi predictibilă până la un moment dat, mai ales pentru cei care îşi aduc aminte rezultatele BCS de anul trecut, este în continuare dominată de generaţia 60. Mai mult, sistemul solar al lumii culturale, aşa cum observam şi acum un an, este unul fără soare. Ori, poate că este un sistem dominat de trei stele pitice, care şi-au făcut veacul, şi acum îşi consumă restul de fuziune nucleară. Acestea sunt Florin Piersic, Sergiu Nicolaescu şi Adrian Păuenscu, întrunind 9,7, 7,1 şi 6,9 procente din simpatiile românilor. Planetele acestui sistem solar sunt şi ele pe măsură de mici. Stela Popescu Venus, 3,9% din simpatii, Cristian Tudor Popescu Marte 2,8% şi Andrei Pleşu Pământ 2,5%. Lista continuă, cu personaje ce întrunesc sub 2% din opţiuni fiecare. Între membri acestei adevărate centuri de asteroizi culturali îi găsim, în ordine, pe Bălăceanu Stolnici, Dinescu, Liiceanu, Cristoiu, Cărtărescu, Vadim Tudor, Caramitru, Tucă, ori Răzvan Teodorescu, cel din urmă cu numai puţin în faţa lui Alexandru Arşinel.

Opţiunile culturale româneşti rămân, aşadar sărace şi lipsite de imaginaţie. Mai mult, ele sunt dominate de o gerontocraţie ce nu pare a fi învăţat a muri vreodată.

Galaxia Mass Media
Există, totuşi, şi câteva feţe proaspete în universul personalităţilor româneşti. Acestea se află mai ales în galaxia media. Deşi, chiar şi aici personaje trecute de prima tinereţe domină, cum ar fi Cristian Tudor Popescu sau Ion Cristoiu. CT Popescu este în continuare un astru de dimensiuni solare, cu un sfert din simpatiile românilor. În jurul lui se învârt cel puţin două clase de planete. Cele mari îl includ atât pe “maturul” Cristoiu (15.4%,) Jupiter, dar şi pe proaspăt confirmata ca vedetă mediatică în ascensiune, Andreea Esca Saturna (13.5%). În apropiere se află Uranicul Robert Turcescu (11.9) ori Neptuniana Teo Trandafir (10%). După aceştia urmeză o listă pe care unii ar putea numi-o bizară, dar numai dacă ei se fac că nu ştiu ce grădină zoologică extraterestră a devenit televiziunea românească. Lista include de la planete de mărimea Mercur de genul Dan Diaconescu, Mircea Badea, Mihaela Rădulescu la asteroizii Mircea Dinescu, Andrei Gheorghe, Cristian Tabără, sau Lucian Mândruţă.

Afaceri: Constelaţia cu trei stele polare
Sondajul BCS mai pune în lumină şi ierarhia simpatiilor pentru oamenii de afaceri. Aici, desigur, Ţiriac domină. Deşi ponderea sa în clasament e mai mare în termeni absoluţi (45%), ca a liderilor culturali sau politici în propriile lor ierharhii, următorii doi clasaţi, Gigi Becali (35% din simpatii) sau Dinu Patriciu (33%), se află la mică distanţă de el. Avem astfel, folosind din nou metafora astrală, un univers cu trei stele polare. Mai neaşteptat este faptul că Patriciu, în ciuda multelor procese şi a controverselor pe care le-a creat, este totuşi admirat de români. El a ieşit din acest proces mai simpatic decât personaje supuse unui tratament mediatic asemănător, cum ar fi Sorin Ovidiu Vântu (numai 1.8% din simpatii), Dan Voiculescu (2%), ori chiar relativ bonomul Irinel Columbeanu (6.1%). Ca o concluzie temporară am putea spune că românii, deşi pot fi invidioşi şi răutăcioşi faţă de oamenii de afaceri, par să îi admire pe liderii de piaţă mai mult decât pe cei politici sau culturali. Şi să îi ignore sau urască pe mai toţi ceilalţi.

Lecturi suplimentare
Sondajul mai cuprinde fascinate date despre opţiunile româneşti în ceea ce priveşte sportul, muzica, echipele de fotbal şi imaginea publică a variatelor vedete. Datele sunt defalcate pe zone geografice, pe vârste, educaţie sau sex. Vă invităm să citiţi şi celelalte comentarii şi să exploraţi corelaţia dintre locaţie, sex, sau educaţie pentru toate personajele de marcă româneşti. Fac pariu că nu veţi ghici cine este favoritul cultural al damelor române…